Het is velen een doorn in het oog: uw kind wordt geboren in Wervershoof maar op de geboorteakte staat Medemblik. Of u trouwt in Wervershoof maar de huwelijksakte vermeldt Medemblik. Voor paspoorten en rijbewijzen is het wettelijk verplicht om de gemeentenaam te gebruiken. Maar bij akten van de burgerlijke stand (geboorte-, trouw- en overlijdensaktes) is dat niet zo.

Namens de VVD-fractie heeft mijn collega Jack Stam hier vorig jaar schriftelijke vragen over gesteld aan de burgemeester. Wat bleek? De woonkern werd niet vermeld omdat het digitale systeem dat Medemblik gebruikt het technisch niet toestaat dit toe te voegen.

Daar waren wij verbaasd over. In ons tijdperk van ongekende digitale mogelijkheden zou een invulvakje meer of minder toch niets moeten uitmaken? Een groot aantal inwoners heeft emotionele verbondenheid met de eigen kern en ziet dit graag terug in officiële aktes. Die verbondenheid met de eigen kern is iets wat de gemeente over het algemeen wel waardeert. Daarom nam de VVD in 2016 het initiatief om dit gewoon mogelijk te maken. Dat werd door alle politieke partijen gesteund. Toen heeft de burgemeester een onderzoek naar juridische mogelijkheden gestart en overleg gevoerd met de softwareleverancier. Vorige maand kregen wij het bericht dat het verzoek is ingewilligd. De gemeente is in januari 2017 gestart met het eveneens vermelden van de woonkern in akten van de burgerlijke stand. De VVD is hier erg blij mee. Het is maar een kleine moeite, maar dit is van grote symbolische betekenis voor diverse inwoners uit de 16 gemeentekernen die geen Medemblik heten.

Namens de VVD-fractie,
Dirk Steltenpool

Vorig artikelKBO-Wervershoof, Onderdijk en Zwaagdijk
Volgend artikel‘Next level blues’ van Two Shakes of a Lamb’s Tail